Ingredienser
1 kilo hvetemel, eller 900 gram hvetemel og 100 gram siktet rugmel20 gram salt
7—8 dl lunkent vann
10 gram gjær
Mer rugmel til å strø
Fremgangsmåte
Bland sammen mel og salt i en bolle. Hell over blanding av vann gjær og rør godt med en sleiv til du har en løs deig. La stå og heve i 2 timers tid, mye lenger hvis du bruker mindre gjær.Hvis du har tid, la deigen stå og heve i en time eller to, deretter over natta (eller mens du er på jobb) i kjøleskapet, og så få varmet seg opp igjen i et par timer før du skal bake. Hvis ikke tar det et par-tre-timer, mindre med mer gjær. Deigen skal heve seg betydelig og få en rekke store luftbobler.
Sett en "Le creuset gryte" med lokk i stekeovnen. Skru varmen på 220 grader.
Når deigen virker klar, godt hevet og med store luftbobler, ta den varme gryta ut av ovnen (pass fingrene). Strø gryta med rikelig med mel — rugmel gir god smak. Strø hendene dine med rikelig med mel. Velt den våte deigen ned i gryta. Sett på lokket og sett gryta inn i ovnen. Skru temperaturen ned til 200 grader.
La steke slik i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 15 minutter til toppen av brødet er gyllenbrunt. Stikk en bakepinne (eller lang, tynn kniv) inn i brødet for å sjekke at brødet er ferdig stekt. Velt brødet ut av gryta. Det kan hende du må skjære det løs langs kanten.
Kilde: Andreas Viestad i Dagbladet
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar